Pozdravljeni, prijavite se. eINŽENIR
Prijava v E-izobraževanje IZS: Prijava
* prijava je mogoča samo za člane eINŽENIRJA

eIZOBRAŽEVANJA IZS

Različni načini hlajenja podatkovnih centrov (Data centers) v luči ustrezne energetske učinkovitosti

Damjan Zajc, mag.inž.str.

Uporaba podatkovnih centrov (Data centers) je v današnjem času informacijske tehnologije neizbežna. Podatkovni centri se razlikujejo po stopnji varnosti, požarne ogroženosti in energetske učinkovitosti. Po definiciji so podatkovni centri obrati, kjer domuje računalniška oprema, s pomočjo katere se prenašajo in hranijo podatki. Za svoje delovanje podatkovni centri porabijo velike količine električne energije, vsa ta energija, ki jo za delovanje potrebuje računalniška oprema, se pretvori v toploto, ki jo je potrebno s pomočjo hlajenja odvesti iz sistema. Osnovni namen predavanj je predstaviti različne sisteme hlajenja, ki predstavljajo levji delež porabe električne energije ter prikazati energetsko učinkovite rešitve.

Govora bo tudi o optimizaciji hladilnih sistemov večjih podatkovnih centrov. V luči visoke energetske učinkovitosti bomo predstavili zračne in vodne hladilne sisteme ter predstavili prednosti enih in drugih. V tem delu bo predstavljen tudi koeficient PUE (power usage effectiveness), ki predstavlja razmerje celotne vstopne energije potrebne za delovanje podatkovnega centra in energije potrebne za IT naprave.

Tekom predavanja bo predstavljena tudi najpomembnejša literatura in standardi za projektiranje hladilnih sistemov, kot je ASHRAE 90.4:2019 (Energy standard for data centers) in smernica Thermal Giuidelines for Data Processing Environments.

Za ogled predavanja boste prejeli 2 kreditni točki (2 KT)

Videogalerija

Prijava

Za ogled videoposnetkov morate biti prijavljeni.

Nazaj